Menu
NT2
NT2

Verbeteringen – 6 februari 2020

Aanpassingen

Met ingang van schooljaar 2020-2021 kun je bij het beoordelen van examens kiezen uit het globaal beoordelingsmodel en het rubrics beoordelingsmodel. Dit laatste model is een verbeterde en uitgebreidere versie van het globaal beoordelingsmodel. Het rubrics model zal op termijn het globaal model vervangen. Om de komst van het rubrics beoordelingsmodel mogelijk te maken, voeren we de komende maanden technische aanpassingen door in Toetsplatform Taal en in de huidige beoordelingsmodellen. We zetten hieronder op een rij welke aanpassingen dat zijn.

Aanpassing per donderdagavond 6 februari 2020:

  1. Klaarzetten toetsen en examens
  2. Beoordeling in beeld
  3. Opslaan van opmerkingen
  4. Melding bij inconsequentie
  5. Extra voorbeelden

Klaarzetten toetsen en examens

Bij het klaarzetten van een toets of examen kies je in het selectiescherm voortaan een beoordelingsmodel. Bij een examen is dat nu standaard alleen nog het globaal beoordelingsmodel. De huidige beoordelingsmodellen die gekoppeld zijn aan de huidige toetsen en examens blijven dus gewoon gelden, ook bij een eventuele koppeling met bijvoorbeeld OnTrac.

Vanaf mei kan je een keuze maken voor het rubrics beoordelingsmodel. Bij de formatieve toetsen heb je vanaf mei de keuze uit drie beoordelingsmodellen: diagnostisch (DB), globaal (GB) of rubrics (RB), tenzij aan een toets alleen een diagnostisch model is gekoppeld. In de zomer zullen we ook de instellingsexamens aanpassen. Bij alle instellingsexamens voegen we het rubrics model toe.

De bij ons bekende koppelpartners zijn op de hoogte gesteld van deze wijziging.

Hieronder een overzicht van wat er gaat veranderen per soort toets:

Bij toetsen die alleen een DB hebben, gaat de titel veranderen:

Bij toetsen die zowel een DB- als GB-variant hebben, wordt de DB-variant uitgebreid met RB en GB. De titel verandert en het GB wordt in de zomer gearchiveerd:

Bij de instellingsexamens (te herkennen aan IE in de titel) wordt in de zomer het RB toegevoegd:

Beoordeling in beeld

Aan het einde van de beoordelingsvragen verschijnt de beoordeling die je hebt gegeven voortaan direct in beeld. Je ziet een overzicht van de antwoorden die zijn gegeven op de verschillende beoordelingsvragen en het cijfer dat de student krijgt.

Opslaan van opmerkingen

In de beoordelingsmodellen heb je als beoordelaar of assessor de mogelijkheid om opmerkingen te plaatsen bij je beoordeling. Dit was eerder al mogelijk in één veld, maar voortaan komt er bij elke beoordelingsvraag een nieuw leeg opmerkingenveld. Aan het einde van de beoordeling worden de verschillende opmerkingen bij de relevante scoringsvragen getoond en weergegeven in het overzichtsscherm. Kies je voor een uitdraai met de uitwerkingen, dan zie je de opmerkingen ook terug in de rapportage.

Melding bij inconsequentie

Je krijgt als beoordelaar of assessor een melding wanneer je aan het begin van de beoordeling aangeeft dat de student het gewenste niveau niet heeft behaald en hem of haar vervolgens bij alle aspecten wel een voldoende of hoger geeft. Dat is niet consequent. De melding waarschuwt je dat de student een onvoldoende krijgt, omdat je aan het begin hebt aangegeven dat de student onder het niveau zat. Na de melding kun je de beoordeling nog aanpassen.

Extra voorbeelden

In het rubrics beoordelingsmodel is het straks mogelijk om bij bepaalde termen extra voorbeelden en handvatten te krijgen. In het model zijn deze termen onderstreept. Door op de termen te klikken verschijnt er een pop-up met informatie. Op deze manier kost het de ervaren beoordelaar of assessor geen extra tijd en kan de beoordelaar of assessor die daar behoefte aan heeft extra ondersteuning opvragen.

Planning en demotoets

Het aanpassen van alle beoordelingsmodellen in Toetsplatform Taal gebeurt volgens een strakke planning. Naar verwachting zijn eind mei de diagnostische beoordelingsmodellen aangepast. De globaal beoordelingsmodellen volgen in de zomer.

Wij begrijpen dat je graag al eerder met het rubrics beoordelingsmodel wilt werken. Daarom stellen wij eind maart een demotoets ter beschikking waaraan een rubrics beoordelingsmodel is gekoppeld. Hier komt geen uitslag uit, maar laat jou wel alvast kennismaken met het nieuwe beoordelingsmodel. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van deze demotoets.

Blijf op de hoogte!

Het rubrics beoordelingsmodel is in het voorjaar van 2020 beschikbaar, zodat je er al mee kunt oefenen. In mei en in de zomer 2020 volgen nog meer aanpassingen in het toetsplatform en de huidige beoordelingsmodellen. We houden je met serviceberichten, de NT2-nieuwsbrief en in Toetsplatform Taal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Nog geen abonnee van de NT2-nieuwsbrief? Meld je dan aan. Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met onze klantenservice via klantenservice@bureau-ice.nl of bel 088 – 556 98 00.