Vertrouwen in je groep-8 leerling
Je zult maar een groep 8-leerling zijn in deze tijd, je bent niet te benijden. Zat je in het voorjaar van 2020 nog in groep 7 en werd je geconfronteerd met een school die dicht ging, werden diezelfde schooldeuren in groep 8 halverwege het schooljaar wéér gesloten. Nét voordat je kerst zou gaan vieren op school, moest je weer naar huis. Dat leek eerst voor een paar weken maar het werd stiekem toch wat langer. Na de kerstvakantie startte de schooldag thuis van achter de laptop of tablet (als je die in huis had), in plaats van met je klasgenootjes op school.
Inmiddels wordt er al een aantal maanden gesproken over grote leerachterstanden. Er zou bijles nodig zijn, misschien wel in zomervakanties… En dat terwijl jij je basisschoolperiode aan het afsluiten bent, afscheid moet gaan nemen van je klasgenootjes en je vertrouwde basisschool en uitkijkt naar de spannende stap richting het voortgezet onderwijs. Je zult maar een groep 8-leerling zijn in deze tijd.
Dan komt het bericht dat de scholen vanaf 8 februari weer opengaan. Dat nieuws zorgde waarschijnlijk bij veel leerlingen voor gejuich; eindelijk weer naar school, naar je vrienden, de juf of meester weer zien en vooral bijkletsen met iedereen. Buiten de leerlingen om barst echter meteen de discussie los over het opengaan van de scholen, in de praatprogramma’s op tv en de radio, op social media buitelt iedereen over elkaar heen. Heel veel meningen, bijvoorbeeld over het afnemen van toetsen, en in iedere mening zit vast een kern van waarheid, maar er is nauwelijks aandacht voor, met name, die groep 8-leerlingen. Voor hen is het juist heel goed dat ze weer naar school kunnen. De draad voor het afsluiten van het basisonderwijs kan weer opgepakt worden. Je zult maar groep 8-leerling zijn in deze tijd.
Laten we proberen die gedachtes wat meer los te laten en heb vertrouwen in de leerling.
Voor de meeste leerlingen is de basisschool een veilige omgeving. Vertrouwen, dat is wat je als groep 8-leerling nodig hebt in die laatste maanden op school. Wat zou het mooi zijn als dát de boventoon voert in de discussies. Dat leerlingen horen en voelen dat de schooldeuren op 8 februari uitnodigend voor hen openstaan. Met vertrouwen de draad weer oppakken, van online onderwijs thuis naar samen in de klas. Met elkaar ontdekken wat ze geleerd hebben tijdens de online lessen of juist buiten de lessen om. Wat vond je leuk, wat was er lastig? En waar kijk je als leerling naar uit nu je weer naar school mag, maar ook ‘waar zie je tegenop?’ Helaas, dat vertrouwen is nauwelijks merkbaar. De focus ligt op de achterstand, waarvoor leerlingen de halve zomer naar school zouden moeten om deze in te lopen (mits de ouders eventuele bijles kunnen betalen). Laten we proberen die gedachtes wat meer los te laten en heb vertrouwen in de leerling. Je zult maar een groep 8-leerling zijn in deze tijd.
Eenmaal op school wordt de structuur van de schooldagen weer duidelijk. Ja, je hebt lestijd gemist en zeker ook bepaalde leerstof. Misschien krijg je wel een toets om te kijken waar je staat. Zo’n toetsmoment is waardevol: het laat exact zien waar je staat en waar jij de laatste maanden nog aan kunt werken. De eindtoets geeft ook dat soort informatie. Het schooladvies heeft je leerkracht al gegeven, die weet goed wat jij in je mars hebt en geeft niet zomaar een lager advies na een aantal weken thuisonderwijs. Maak je niet al te druk, laten we de tijd tot aan de zomer benutten om te werken aan al je talenten, het afscheid van de basisschool, zodat je vol zelfvertrouwen die mooie stap naar het voortgezet onderwijs kunt maken. Hoe fijn is het om dan een groep 8-leerling te zijn in deze tijd.
Meer lezen
In april is het weer tijd voor de eindtoets groep 8. Waarom is er een eindtoets, en wat is het doel ervan? Op deze pagina lees je meer over de eindtoets groep 8.