Examineren tijdens een lockdown, zo deden en doen ze dat bij Rijn IJssel
Dat examineren in het mbo tijdens coronatijd anders dan anders verloopt, is een understatement. Liza Graumans van Rijn IJssel kan erover meepraten. Als lid van de stafdienst Onderwijs & Examinering coördineert ze alles dat met taal en rekenen te maken heeft, zowel op het gebied van onderwijs als examinering. We spreken haar net voor de kerstvakantie, bij het ingaan van de tweede lockdown.
Examineren tijdens een lockdown, hoe deden en doen jullie dat bij Rijn IJssel?
“Verschillend. Het onderwijsteam van elk cluster maakt daarover zijn eigen afspraken met de examencommissie, die we vervolgens goed vastleggen. Het is voor iedereen een beetje zoeken en daarbij helpen wij ook, maar de uiteindelijke keuze ligt bij het cluster. Wij kunnen alleen adviseren. Uitleggen waarop je moet letten, wat er mis kan gaan, waar je rekening mee moet houden.”
Kun je voorbeelden geven van zaken waarop je moet letten?
“Sowieso natuurlijk of je een student in de gaten kunt houden. Is een examen online af te nemen of niet? Schrijven doen we bijvoorbeeld gewoon op school. Maar ook examens spreken en gesprekken voeren gaan gewoon moeilijker online. Dat is iets waar meerdere docenten tegenaan lopen. Als je bij een student zit, kun je uitleggen wat de bedoeling is. Nu is het lastiger te peilen of iemand je begrepen heeft, je ziet minder aan de lichaamstaal. Het is wat meer zoeken dan normaal.”
“Als je bij een student zit, kun je uitleggen wat de bedoeling is. Nu is het lastiger te peilen of iemand je begrepen heeft.”
Waar lopen docenten nog meer tegenaan?
“De verbinding natuurlijk. Dat is een ellendig dingetje. Taaldocenten zitten al vrij krap in hun uren. Nu ze naast hun lesuren ook nog examens moeten afnemen, komt het qua tijd enorm nauw. Als een student op school niet komt opdagen, kun je altijd nog een volgende kandidaat naar voren halen. Maar als een student er online uitvliegt, dan is dat frustrerend. Niet alleen voor docenten trouwens, maar ook voor studenten.”
Zijn er ook positieve ervaringen die docenten kunnen meenemen uit de huidige situatie?
“Nou, docenten zeggen dat ze het online afnemen van examens spreken en gesprekken voeren op zich best prettig vinden. Dus dat kunnen we hierna wel doorzetten. Niet uitsluitend, maar als extra mogelijkheid.”
Nog bijzondere dingen meegemaakt?
“Een student die in de auto zat op het tijdstip van het examen. Die was onderweg naar stage en dacht: dat kan ook wel van achter het stuur. Een student die in bed ligt, wat ook voorkomt, kun je nog verzoeken om achter zijn of haar bureau te gaan zitten. Maar in dit geval leek het de docent niet verstandig om het examen door te laten gaan…”
Welke tips kun je andere mbo-scholen geven die worstelen met online examineren?
“Geef docenten genoeg ruimte om examens af te nemen. Dat geldt trouwens ook voor offline examens. Want door onvoorziene zaken is er altijd meer tijd nodig dan er eigenlijk voor een examen staat. En docenten zitten al zo vol. Het uiteindelijke besluit daarover ligt ergens anders, dus dit is eigenlijk meer een boodschap naar schooldirecties en besturen. Maar tegen docenten zou ik willen zeggen: sta erop dat dit gebeurt.”
“Bij de examens zelf kan het helpen om de eigen belevingswereld van een student bij de opdracht te betrekken. Dat is aan de ene kant minder fraudegevoelig, omdat je moeilijk iemand anders kunt napraten als je gevraagd wordt om vanuit je eigen ervaringen te spreken. Aan de andere kant is het minder spannend voor een student.”
Tot slot: hebben jullie iets aan Bureau ICE gehad in deze periode?
“Jazeker. Persoonlijk heb ik af en toe contact gehad als er vragen van docenten kwamen, bijvoorbeeld over het opslaan van geluidsopnames in TOA. Of om een training te regelen voor een bepaald cluster. Verder hebben we coördinatoren op elke vakgroep. Die kunnen altijd zelf contact opnemen met Bureau ICE als er vragen zijn of als er ergens onrust over is.”
Tijdelijk aanbod
Een goedwerkende examencommissie is momenteel belangrijker dan ooit. Tot en met 30 april bieden wij de training Examencommissie Startbekwaam met 25% korting aan.
Oproep
Wil je met anderen delen hoe jouw instelling het examineren inricht? Mail dan naar toa@bureau-ice.nl. We komen graag met je in contact!