Column: Houd vol
We zitten halverwege het schooljaar, en het is allesbehalve makkelijk. Maar houd vol! Het vaccin is onderweg. Iets waar ze in veel andere landen alleen maar van kunnen dromen. Of zoals Youp van ´t Hek ironisch aangaf in zijn oudejaarsconference: ‘We halen de vaccins uit China en toeteren even als we langs Afrika varen op weg naar Europa.’ Opnieuw wordt de ongelijkheid in de wereld pijnlijk zichtbaar. Houd vol!
Maar goed, ondanks deze enorme relativering is het gevoel van angst, onzekerheid en eenzaamheid wel overheersend. In het land, bij ons als docent en ook bij de studenten. Blijven mijn ouders en grootouders gezond? Kan ik mijn diploma nog halen zonder een stageplek? Het is een kwestie van afwachten en misschien een klein beetje proberen te genieten van de voordelen die deze crisis met zich meebrengt.
Probeer daar eens over na te denken. Nooit meer die gedwongen drie zoenen na de kerstvakantie met jouw collega’s, bij het wensen van een gelukkig nieuwjaar. Het is toch heerlijk in deze donkere wintermaanden dat de wekker niet om 7.00 uur gaat. Je kunt 10 minuten voor je werkdag start opstaan. Een dikke laag make-up op je gezicht en niemand ziet dat je tot diep in de nacht heb genetflixt (is dat al een werkwoord?). Maar ik waarschuw studenten wel steeds: houd een dag- en nachtritme aan, jongens!
Geloof het of niet, er komt een moment dat je terug wil naar deze tijd
Maak het leuk! Want, geloof het of niet, er komt een moment dat je terug wil naar deze tijd. De tijd dat je lekker die joggingbroek aan kon houden. Je de was kon opvouwen tijdens een saai teamoverleg. Je die vervelende student met één klik op de knop kon verwijderen uit jouw les. Lekkere vette gebakken eieren kon eten bij de lunch, in plaats van die kleffe boterham met kaas uit je broodtrommeltje. En misschien straks wel het eerste voorjaarszonnetje pakken, met jouw laptopje in de tuin.
Geniet van het moment. Geniet van elkaar. Niet morgen, maar vandaag! Want gisteren zei je al ‘morgen’. Bekijk de mogelijkheden en blijf niet hangen in de beslommeringen van het online onderwijs. Volg een training om jouw lessen leuker te maken en breng wat humor in je lessen. Speel een online spel, varieer met werkvormen, laat je studenten met elkaar samenwerken. Dát missen ze. Doe eens iets geks in je les en breng de studenten wat vreugde, want vreugde helpt zorgen vergeten.
Over de auteur:
Yaël Weening is docent Burgerschap en studieloopbaanbegeleider op mboRijnland.
Wil je de volgende column van Yaël Weening niet missen? Meld je dan aan voor de TOA-nieuwsbrief voor het mbo.