Al 15 jaar groei in zicht

In mei 2009, nu vijftien jaar geleden, ging ons toetsplatform TOA live. Ik werkte toen nog niet bij Bureau ICE, maar in die eerste maand werden er 812 toetsen afgenomen. Dat gebeurde digitaal, toen al. Sinds die tijd heeft ons toetsplatform voor het mbo een enorme groei doorgemaakt. Inmiddels praten we over miljoenen afgenomen toetsen per schooljaar. Dat zijn indrukwekkende cijfers, maar uiteindelijk is het ons te doen om een ander soort groei: de ontwikkeling van ieders talent. 

Het is onze missie om docenten en studenten daar op een eerlijke manier inzicht in te geven, met betrouwbare en valide toetsen. Voor de generieke vakken, waar wij ons met TOA op richten, is deze missie relevanter dan ooit. De basisvaardigheden – taal, rekenen en burgerschap – staan immers onder druk. Kinderen die in het basisonderwijs een achterstand hebben, nemen die vaak mee naar het voortgezet onderwijs en vervolgens naar het beroepsonderwijs. Aan die uitgangspositie kan het mbo niets doen. Wij als Bureau ICE ook niet.

Meer inzicht maakt groei mogelijk

Wat we samen wél kunnen doen, is inzicht krijgen in waar studenten staan. Om daarmee groei mogelijk te maken. Dat doen we sinds dag één met betrouwbare en valide toetsen voor de generieke vakken. En dat doen we nu ook op weg naar het examen toe, met de evaluatieroutes in TOA, die naast examens bestaan uit nulmetingen en voortgangstoetsen. Bij het ontwikkelen van onze examens houden we bovendien de beroepscontext en belevingswereld van studenten in het oog, zodat ze goed aansluiten bij de doelgroep. Daarnaast bieden we trainingen voor assessoren aan, waarmee we scholen helpen om de kwaliteit en betrouwbaarheid die in onze producten zit, ook in het afnameproces te waarborgen. Want voor een student moet het geen verschil uitmaken of je door assessor A of B wordt beoordeeld.

Wij geloven dat iedere student dezelfde kansen verdient om zich naar zijn of haar eigen mogelijkheden te ontwikkelen. Wij proberen daar met TOA al vijftien jaar een bijdrage aan te leveren. En wij doen er alles aan om dat te blijven faciliteren. Hoe? Dat kun je lezen in ons jubileummagazine.

Michiel Colenbrander – Directeur Bureau ICE

Jubileummagazine

Dit artikel is onderdeel van het TOA-magazine, speciaal uitgebracht voor ons 15-jarig jubileum. Het magazine bevat een mix van interviews met docenten, achtergrondartikelen, puzzels en meer. Vraag het TOA Magazine gratis aan.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *