Column: Blijf genieten

Dat was hem weer. De zomervakantie. Zes weken lang was dat grote schoolgebouw slechts de plek waar je langsreed op weg naar zon, zee, strand en vrijheid. Geen enkele spier in je lijf is gespannen. De dag dat je op zoek wilde gaan naar een baan zonder verantwoordelijkheid lijkt ver achter je te liggen. En die waarop je voor het laatst barste van de koppijn kun je je niet meer herinneren. Evenals de namen en problemen van de studenten in je mentorklas. Je bent relaxt en vrolijk, maar op het moment dat je de parkeerwachter die jou vorige maand nog bekeurde gedag wil gaan zeggen, weet je het zeker. Het is hoog tijd om aan het werk te gaan.

Hoe houd je deze ontspanning vast? En wat doen wij docenten toch fout dat 1 op de 5 van ons overspannen is en 80 procent dagelijks werkdruk ervaart? Daar heb ik mij deze vakantie eens in verdiept. Naast de vele externe factoren die invloed hebben op de werkdruk in het onderwijs, schijnen er ook dingen te zijn waar je zelf aan kunt werken, zodat je wellicht minder stress ervaart.

Allereerst begint alles bij regelmaat. Baken je werk en ontspanningstijd af en dwing jezelf om je hier aan te houden. Alles wat vandaag niet af is, komt later. Leg je mobiele telefoon ’s avonds weg en neem rust. Plan je pauzes op je werkdag niet vol, maar neem de tijd om fatsoenlijk te eten, drinken, kletsen en naar de wc te gaan. Ook al moet je die student dan soms even laten wachten. En juist daar gaat het mis. Wij docenten zijn te lief om aan onszelf te denken. Dit zit niet in onze aard. We zijn ongezonde perfectionisten, op zoek naar continue liefde. We eisen te veel van onszelf. Ok, dat was wellicht iets te generaliserend en negatief, maar het komt uit een goed hart. Het hart van een docent. Die docent die docent is geworden, om de wereld een stukje mooier te maken.

Maar houd op met het perfectioneren van die presentatie voor jouw collega’s. In 20% van de tijd dat je er aan werkt doe je namelijk al 80% van het werk. Stel een kookwekker in hoe lang je aan iets werkt. En doe dat dan efficiënt. Dat betekent; een uur efficiënt werken zonder pushmeldingen op je beeldscherm. En die ene collega of student met een vraag, zal dan dus even moeten wachten.

En dan stel je mensen teleur. En dan moet je wel eens nee zeggen. Maar zorg dan vooral dat jij niet langer last hebt van jouw schuldgevoel dan dat die ander last heeft van jouw nee.Wind je niet langer op over te tekortkomingen van de organisatie, leidinggevende of collega’s. Kom in actie! Durf om hulp te vragen. Maak gebruik van je kwaliteiten en besteed dingen uit waar je minder goed in bent of simpelweg tien keer zo lang over doet dan jouw collega.
En na al deze dooddoeners: geniet! Geniet van het hier en nu. Geniet van de mooie momenten dit schooljaar, want voor je het weet is het weer zomervakantie.


Over de auteur:

Yaël Weening is docent Burgerschap en studieloopbaanbegeleider op mboRijnland.

Wil je de volgende column van Yaël Weening niet missen? Meld je dan aan voor de TOA-nieuwsbrief voor het mbo.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *